Advertenties

Op deze site worden advertenties gepubliceerd. Deze site is mede door inkomsten uit die advertenties voor een ieder toegankelijk. Zet alsjeblieft de adblocker voor deze website uit, mocht je die gebruiken. Daarvoor alvast bedankt.

zondag 3 december 2017

De Castagnari op Sardinië

Op Sardinië is in de winter een feest dat doet denken aan het Sinterklaasfeest, inclusief zwart geschminkte figuren. Op het Italiaanse eiland gaat het gepaard met muziek en in dit geval is dat de trekharmonica.
Amsterdammer Arnold-Jan Scheer verdiept zich al decennia lang in de rituelen rondom Sinterklaas en hij heeft er al een documentaire over gemaakt. Die valt niet goed bij de mensen die anti-Zwarte Piet zijn. Scheer verhaalt over de gebruiken rond Sinterklaas als versteviging van de banden binnen de gemeenschap, niet in de eerste plaats als kinderfeest. Dat is het in de loop der jaren in Nederland geworden, maar oorspronkelijk gaat het om een gemeenschapsfeest.

Scheer is bezig met een tweede documentaire die hij Wild Geraad 2.0 noemt met de titel Reizen met de Duivel. Hij trekt diep de binnenlanden van Europa in, gaat naar Italiaanse eilanden en komt op plaatsen waar hij midwinterfeesten tegenkomt die allemaal iets weg hebben van Sinterklaas en Zwarte Piet zoals we dat in Nederland kennen. 

Scheer probeert door middel van crowdfunding zijn film af te maken, een film die belangwekkend is in het hele debat rondom de figuur van de zwarte man naast Sinterklaas. 

Met 5, 10 of 25 euro steun je dit project al en je krijgt er leuke tegenprestaties voor terug, zoals gratis viewing van de film. Doneren kan via deze link.Geen opmerkingen:

Pagina's